Zoogdieren

Vleermuizen op de Limos  (door Nanne Nauta)

Vleermuizen zoeken in de winter vorstvrije ruimtes op waar ze ongestoord in winterslaap kunnen gaan.

Ze zijn in zo’n periode in een diepe slaap en dus erg kwetsbaar.

Naast rust zijn een constante temperatuur ( rond de 6 graden ) tochtvrij en een vochtige  omgeving van belang.

De winterslaap duurt ( afhankelijk van de buitentemperatuur ) ongeveer van oktober t/m maart.

De bunkers op de Limos zijn ,vooral de laatste 3jaren, steeds belangrijker geworden  als winterverblijf voor vleermuizen ; een heel geleidelijke groei van  het aantal overwinterende  dieren !

vleermuis_1.jpg              vleermuiskop_1.jpg

Dat is best bijzonder voor Nijmegen e.o.

In de Ooypolder ligt een andere overwinteringsplaats met meer overwinterende dieren,maar daarna komt toch echt deze plaats….

Rondom het veldje staan 5 bunkers“verstopt”tussen het groen.

Ze behoren bij de kazerne die hier heeft gestaan ( en voor een deel nog staat ) en zijn in de oorlog gebruikt als schuilkelders.

De kelders bestaan allemaal uit 2 gangen die aan de uiteinden met elkaar in verbinding staan.

Je kunt er gewoon rechtop doorheen lopen.

Vanaf   1995  worden hier overwinterende vleermuizen geteld door de groengroep en vrijwilligers van de vleermuiswerkgroep Gelderland.

Aanvankelijk waren de openingen voorzien van houten platen die bij ieder menselijk bezoek moesten worden los/vastgeschroefd.

Geen solide constructie en bovendien “kraak-gevoelig”!

Een aantal jaren geleden zijn er stalen deuren voor in de plaats gekomen met  een invliegopening  speciaal voor vleermuizen.

Verder zijn de ventilatieopeningen  in de kelders dichtgestopt,waardoor het binnenklimaat sterk is verbeterd en vooral stabieler is geworden. Gunstig voor overwinterende vleermuizen,getuige de toegenomen aantallen in de afgelopen winters.

Duidelijk een plek met potentieel ( voor méér vleermuizen )!

D.m.v. deze informatie hopen we dat meer mensen het belang te weten komen en vooral ook het nut van deze “geheimzinnige”bunkers voor vleermuizen !

Dat is zeker nodig aangezien er nog elk jaar vernielingen plaatsvinden bij en zelfs in bunkers….

Dus….NIET STOREN  …en lekker laten slapen !

( verder zijn er geen “geheimen”in de bunkers !!! )

Stichting Groengroep Limos &

Vleermuiswerkgroep Gelderland